Samen beter voor Kinderen

 
0

Van Meester tot Minister - Deel 10: Prestatiebeloning, maar dan anders

Deel 10 uit de BlogSerie: Van Meester Edwin tot Minister Marja 

Beste mevrouw de minister van onderwijs,

Vandaag was de eerste tropische dag van 2012, voorwaar een mooie reden om geen zin te hebben. Adri heeft nooit zin. Een lief kind met een laag gemiddeld i.q. En wat gedragsprobleempjes. In ieder geval iedere woensdag als ik voor de groep sta, begint hij zijn ochtendritueel zoals u met een kop koffie begint. " Ik heb geen zin vandaag meester."

Vandaag kon ik Adri beter verstaan dan de vorige week, al is de verkoudheid nog niet uitgewoed. De bekentenis van Adri is dan startsein tot een algemeen instemmend gemompel. De groep heeft geen zin. Gelukkig kent de groep sinds kort de zegeningen van PBS. Positive Behavior Support (PBS) is een evidence based-programma dat op veel scholen met succes wordt ingezet. Er worden eenvoudige, maar doeltreffende methoden aangereikt om alle medewerkers op school op één lijn te krijgen wat betreft het omgaan met gedrag op het niveau van de school, de klas en individueel. PBS is bedoeld om antisociaal gedrag op school van kinderen in de leeftijd van 4-18 jaar zo vroeg mogelijk aan te pakken en om te buigen naar positief gedrag; jarenlang onderzoek heeft de effectiviteit ervan aangetoond. "

Nou, ik heb laatst gepositivt behaviord tot ik scheel zag. Maar toen ik de schriften door de klas zag vliegen heb ik ze ouderwets onder uit de zak gegeven." Soms lucht een goed gesprek tijdens de koffie op. En ieder systeem kent zijn keerzijde. Ook PBS. Maar goed. Nadat ik in de gaten had dat de geboorte van het zusje van Kenneth bij hem tot een overdosis REC 4 leidde, Ronda vond dat zij recht had op aandacht en Bies meende dat hij zin had om te moorden, werd het tijd voor een andere aanpak. Niet onder uit de zak, maar onderhandelen.

De directeur van de school had al aangegeven dat de Cito entreetoets, vakantie op vakantie en warm weer wellicht reden was om naar buiten te gaan. Actief burgerschap heet dat. Maar de klas weigerde. Te heet buiten. En dus gingen we binnen spelen en dat ging geweldig goed. Vlak voordat de busjes, taxis, opa's en oma's, mama's en papa's van heinde en verre kwamen aanstromen, ging ik over tot prestatiebeloning. U weet wel, het gedrocht waar uw voorganger R Plasterk mee kwam. Het gedrocht dat pas werd afgeschoten toen het door het veld als ruilmiddel werd ingezet voor de kaasschaaf op Passend Onderwijs. Het gedrocht waar de Arena niet voor vol liep toen er sprake van was dat het ingevoerd werd. Het gedrocht dat nu pas echt lelijk is geworden.

Bestian had de hele dag eigenlijk niet iets gedaan waar ik om vroeg. Pas toen we wappers gingen vouwen werd hij actief. En daar kreeg hij uiteindelijk een compliment voor en een smiley. Als dat niet positief bedoeld was, dan gedraag ik mij de volgende keer anders.

Groeten van Meester Edwin.

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.