Samen beter voor Kinderen

 
0

Van Meester tot Minister - Deel 11: Van speerpunt naar droom

Deel 11 uit de BlogSerie: Van Meester Edwin tot Minister Marja

Beste mevrouw de demissinionair minister van onderwijs,

Allereerst excuus dat u een hele dag op mijn blog heeft moeten wachten. Ik ben ondernemende zelfstandige zonder personeel zoals u weet. Na tien uur energie in zes uur prachtig onderwijs te hebben gestopt, door naar een succesvol salesgesprek, de pizza lauw warm naar binnen geschoven te hebben, mailde ik nog de werkgroep andere tijden van de school van mijn kinderen. Om de tien kilometer tijdens de tweede avond van de avond4daagse te lopen met mijn jongste zoon. Laten we dit alstublieft gaan managen, de ouderparticipatie, liefst outcome gestuurd. Zal vast in een verkiezingsprogramma komen te staan. Dit is echt te gek voor woorden.

Ook te gek voor woorden is dat de PO raad brieven met speerpunten rond is gaan sturen. Levensgevaarlijk. Net nu ook zij een brief hebben ondertekend die aandringt op beleidsrust, sturen ze een brief met speerpunten. Als je de brief leest weet je ook direct wiens speerpunten dit zijn. Of beter gezegd, mogen gaan worden. Beleidsrust.....

In mijn groepje excellente sbo leerlingen met een mix van REC 4 pareltjes was er soms sprake van rust. Niet dat "mijn beleid" daar nu direct aan bijdroeg. Ik had de gitaar mee en dan hangen ze, soms letterlijk, aan mijn lippen. Voor ik het vergeet. Als u, voordat u vertrekt, nog eens een rugzak met een gezicht wilt zien, kom dan gerust eens langs. De koffie staat klaar en in de pauze krijgt u drie in de pan. Maar goed, ik dwaal af. Zoals er ook besturen zijn die afgedwaald zijn. Of afdwalen en het zelf nog niet weten. Daar heeft u de inspectie voor. Om de schaapjes bij de kudde te houden of anders te arrangeren. Rode stip is ongedekt, groene stip is gedekt. Voor zolang het duurt.

De Tweede Kamer heeft echter dinsdag een motie aangenomen die het mogelijk moet maken om financieel incompetente schoolbestuurders en -managers te vervangen. U ziet die motie niet zitten. Wat u weer wel ziet zitten is ouderbetrokkenheid. Om de leerprestaties van kinderen te verhogen. Kijk! Hier bent u zelfs te zien. Op de school waar ik tot de zomer les geef, staat het plein iedere middag vol met betrokken ouders. Die er op vertrouwen en op kunnen vertrouwen dat de juf of meester de leerprestaties dagelijks verhoogt. Zoals Adri het zo treffend tegen mij zei tijdens een rekenlesje aan de hulptafel: "Meester, mijn vader zit tijdelijk in een hotel met heel veel andere meneren en mevrouwen. Maar dat vind ik wel vervelend. Want nu moet ik zelf mijn brood smeren en dat van mijn zusjes en broertje."

"En ik slaap niet lekker." "Ga jij dan maar even rustig op de gang kleien Adri, ik snap dat het nu even niet lukt." Zal wel een E score worden op de Cito LVS rekentoets straks. Al met al een prachtige, hectische dag met meer mooie dan minder mooie momenten. En dus zongen we nog een keer van de Droomboom. Zonder speerpunten, beleidsrust, geregisseerde ouderbetrokkenheid, falende besturen, prestatiebox, instroomtoets, doordecentralisatie huisvesting, hoofdpijndossiers en excellente scholen. "Poep"' riep Victor toen we het liedje zongen. Op een moment dat poep niet alleen ritmisch niet echt paste. "Dat snap ik niet Victor." "Poep in een boom, daar klim je niet heel voorzichtig naar toe." "Dat snap ik niet." "Sorry", zei Victor.

U moet ook heel snel sorry gaan zeggen. Tegen al die SO-scholen die (als ik het goed begrepen heb) geen excellente school mogen zijn.

En dit terwijl velen het al langere tijd zijn. Poep. Bah. Sorry.

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.