Samen beter voor Kinderen

 
0

Excellente Speciale School niet mogelijk

Waarom geen Predicaat Excellente School voor SO?

Vol trots presenteerde de demissionair minister van onderwijs, Marja Van Bijsterveldt, op 4 juni haar nieuwe gadget: het predicaat Excellente School 2012. Scholen in het primair en voortgezet onderwijs die zich onderscheiden door uitstekend onderwijs mogen meer erkenning krijgen, want zij hebben door hun bijzondere prestaties een voorbeeldfunctie voor andere scholen. Scholen hebben dus vanaf nu de kans het predicaat te verwerven.

Interessant is dat onze minsier zich nog één keer wil laten zien met één van haar stokpaardjes. Het onderwijs wordt door haar op de markt gezet, na eerder in sneltreinvaart in gang te zetten dat het onderwijs zich moet buigen over Passend Onderwijs, de bezuinigingen daarop, het openhouden van plattelandsscholen, opbrengstgericht werken, het behalen van de top 5 in het volgende Pisa-onderzoek, meer uren en begeleiding in het MBO stoppen, talentvolle academici voor de klassen zetten, sneller ingrijpen bij zeer zwakke scholen, meer verscheidenheid realiseren in het hoger onderwijs, 1000 uur lesgeven in het VMBO, investeren in expertisecentra voor bèta talent in het hbo en mbo, de thuiszitters weer naar school laten gaan, vrouwelijk talent naar de top brengen, peuters naar het basisonderwijs sturen, ondernemerschap belonen en transparantie in het beroepsonderwijs aanbrengen.

Ik ben bang dat ik nog veel ballonnetjes van de minister niet genoemd heb na twee jaar onderwijsbewind. Nu dus het predicaat Excellente School. Een waardeoordeel van een onderwijsinspecteur is niet meer voldoende, sinds één van onze landelijke dagbladen zijn eerste lijstjes publiceerde met zogenaamde goede en slechte scholen voor het voortgezet onderwijs. Ook een zichzelf respecterend tijdschrift heeft zich in deze scholenlijstjesmarkt gestort en vertelde ons welke winnaars en verliezers we hadden in 2011. Dan kan de minister zelf niet achterblijven. Een heuse jury Excellente Scholen heet ons van harte welkom in een uitnodigende brief om vooral mee te dingen naar de prestigieuze titel. Sinds Fons van Wieringen gestopt is bij de Onderwijsraad heeft hij kennelijk de tijd gevonden om Onderwijsidols naar een goed einde te leiden.

Al in de derde zin wordt mijn aandacht écht geprikkeld. Scholen uit het speciaal onderwijs en praktijkonderwijs zijn namelijk dit jaar uitgesloten van deelname. En hoewel ik geenszins van plan ben aan een dergelijke rare vorm van competitievoering mee te doen met mijn school voor zeer moeilijk lerenden, roept het een heel eenvoudige vraag bij me op. Waarom mogen scholen in het speciaal onderwijs en praktijkonderwijs niet meedoen als kandidaat Excellente School?

Een telefoontje naar Postbus 51, hét informatienummer van de Rijksoverheid, levert me op dat ze daar het antwoord niet hebben op mijn vraag. Mijn vraag wordt doorgespeeld naar het ministerie van OCW. Keurig volgens afspraak wordt ik na enkele dagen gebeld. Een lacherige medewerker van het ministerie vertelt me dat zijn navraagwerk eigenlijk ook niet veel heeft opgeleverd. Behalve dan, dat er vanuit praktische overwegingen voor is gekozen dat het speciaal onderwijs dit jaar nog niet mee kan doen. En dat dit zo is afgesproken tussen Marja van Bijsterveldt en Fons van Wieringen. Dezelfde medewerker vraagt me nog wel of ik volgend jaar wil meedoen om het gouden bordje op de gevel te kunnen hangen. Wat nu te doen? Want het blijft bijzonder dat het speciaal onderwijs kennelijk niet in de (spel)regeltjes van de minister valt.

Zal ik er werk van maken bij de Nationale Ombudsman, moet ik de Commissie Gelijke Behandeling in stelling brengen of mijn gezond verstand maar laten zegevieren? Het predicaat Excellente School komt vast op een hoop mooie schoolgevels te hangen. Minister van Bijsterveldt laat zo haar handtekening achter voor een tweejarig ministerschap.

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.