Samen beter voor Kinderen

 
0

Geachte excellente leerkracht

"Schoolbesturen kunnen vanaf donderdag meedoen met een proef om goede leraren meer te betalen. Het kabinet wil docenten die beter werk leveren dan hun collega's, extra belonen". Dat staat vandaag o.a. op NU.nl.

Even kijken, hoe ziet dat er dan uit? Achterin in de klas zitten "deskundigen" (ben benieuwd wie dat zijn) om de leerkrachten te beoordelen. Bij "excellente" (ben benieuwd wat de norm is) prestaties krijgt het beste team (ben benieuwd waarover de koffiegesprekken in de teamkamer gaan) een beloning van € 10.000,00, beoordeeld door de wethouder. Wacht even hoor. Deskundigen, in opdracht van de wethouder, die beoordelen, op basis van een (neem ik aan uniforme) norm, de leerkrachten. Die vervolgens teambreed een beloning in geld kunnen verdienen.

Daar sta ja dan, als leerkracht. Ooit (neem ik aan bewust) gekozen voor het vakmanschap in het onderwijs. Daar sta je dan, als leerkracht. Elke dag bezig met (neem ik aan vanuit passie) de kinderen. Daar zit je dan, als leerkracht. Als collega in de teamkamer aan de koffie. Sta jij de volgende wedstrijd nog in de basisopstelling, denk je? Zodat je de bonus mee op kan strijken? 

Hier klopt iets niet, toch? Waar doe je het allemaal voor, beste, geachte excellente leerkracht? Voor het geld? Zou het iets uitmaken als jij en je collega's wat extra verdienen? Zou het iets uitmaken voor de kinderen in je klas? Of is het gewoon leuk om een wedstrijdje te spelen: wie is de beste? Waarom heb je dat eigenlijk niet eerder gedaan dan? Dat is namenlijk best een leuk spelletje hoor, de beste willen zijn.

Weet je wat? Vervangen we die "deskundigen" door kinderen en de wethouder (subsidieverstrekker) door ouders. En dan zetten we er geen uniforme norm op. Welnee joh, dan krijg jij, gratis (!) feedback van kinderen, ouders en collega's. Weet je wat dat oplevert? Versterking van jouw Vakmanschap, zo maar, voor niets. Verbinding met jouw kinderen, hun ouders en je collega's, zo maar, voor niets. Vertrouwen in jou, als excellente leerkracht, zo maar, voor niets. En , last but not least, Inspiratie. Inspiratie voor dat waar je ooit voor koos. Passie voor kinderen, power in onderwijs, plezier in je werk. Dit is toch veel meer "waard" dan die tienduizend gedeeld door weet ik veel? Dat is geen pretatiebeloning maar toegevoegde waarde. En dat is nog wel eens een verschil, toch?

Ben zo benieuwd hoe de gesprekken in de teamkamer dan verlopen. Weet je wat, geachte excellentie? Als jullie die geldprestatiebeloning nou gewoon niet aannemen? Wie durft (te weigeren)?

 

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.