Samen beter voor Kinderen

 
0

Cito legt het nog maar eens een keertje uit

Het zal u niet ontgaan zijn, de aanzwellende kritiek vanuit het onderwijsveld op het rapport van het SCP. Met als fraaie titel:

"Waar voor ons belastingeld." 

Een titel die past bij het huidige politieke klimaat van verantwoorden, broekriem aanhalen, tegenwind, ferme jongens en stoere knapen. Iedere belangenorganisatie valt het rapport aan, verdedigt het rapport. Al naar gelang zijn politieke smaak. En het CITO? Het CITO legt het nog maar eens een keertje uit. Hier de tekst van hun verweerschrift.

Toevallige bijkomstigheid van het rapport is dat het een steuntje in de rug aan het kabinet geeft. Dat kan je bij tegenwind best gebruiken. En het CITO legt het nog maar eens een keertje uit.

Anders dan de illustratie bij deze blog doet vermoeden gaat het hier totaal niet over de CITO-scores. Of het feit dat op basis van alleen de Eindtoetsscore de conclusie getrokken kan worden dat het onderwijsniveau gelijk is gebleven . waar het wel over gaat is dat....

Waar het wel over gaat is dat het systeem niet klopt. Het CITO is een op Amerikaanse leest geschoeide testfabriek. Een van de oprichters is ergens in 1958 in de Amerikaanse keuken gaan kijken. De keuken van het Educational Testing Service. Het ETS dat gelooft, gelooft in:

...that a single organization devoted to educational research and assessment could make fundamental contributions to the progress of education in the United States

Dat op Amerikaanse leest geschoeide systeem van meten, weten, testen, scores, SMART, einddoelen, begintoetsen, medio toetsen, opbrengstgericht werken en leerlingvolgsystemen voldoet niet meer. De CITO-toetsen zelf wel. Geweldige toetsen. En het CITO blijft het uitleggen. Iedere keer weer. En ik ook.

."  "  "

 

 

 

 

 

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.