Samen beter voor Kinderen

 
0

Van Meester tot Minister - Deel 14: Lach en de wereld lacht je toe

Aflevering 14 uit de BlogSerie: Van Meester Edwin tot Minister Marja

Beste Marja,

Nog even en dan zit het e-r-o-p. Voor jou als minister en voor mij als tijdelijk meester. Ik kijk nu al vooruit naar een mooie bewindsperiode. Ik heb zeker 90% van mijn beloftes gehaald. Of kun je beloftes alleen nakomen? Of niet? Ik hoefde overigens niet verkozen te worden, jij wel. Nou ja, naar het punt van deze week.

Het ging vandaag geweldig. Meetbaar aan mijn hartslag, de spontane knuffels van Shane en het aantal goede antwoorden in de schriftjes na afloop. Hoe dat kwam? Geen idee. Ik heb goed geluisterd naar hun echte juf vorige week en ik moet je een bekentenis doen. Het zat me niet lekker dat ik de vorige keer de aanpak van de harde hand moest hanteren. Je weet wel. "Niet werken, niet naar buiten." Allereerst omdat die aanpak mij bij kinderen niet echt goed past. En zeker niet bij die kinderen in mijn groep die deze aanpak herkennen van thuis. Daarnaast werkt de aanpak van de harde hand maar sporadisch. Je moet steeds harder gaan slaan.

Vandaag werd het dus weer tijd voor de aanpak van het gezonde verstand. Het gezonde verstand dat er voor zorgt dat het stormt en bruist in mijn hersenpan. Wat werkt wel, wat werkt niet. Wanneer werkt wat wel en wanneer werkt wat niet? De aanpak die vandaag bij Adri niet werkte. Zoals je wellicht uit eerdere blogjes hebt begrepen, Adri rijmt graag. Vooral als ik mijn gitaar pak en de kinderen meeneeem naar verre oorden, droombomen. Of zoals vandaag naar de bloes van mijn tante. Geen spelfout, bloes, maar de titel van een leuk liedje. Ik vertelde waar de blues ongeveer vandaan kwam en het zingen begon. Dan word ik intens gelukkig. Als ondernemende zelfstandige.

Adri rijmt niet alleen graag, maar ook vaak, liefst tijdens het zingen en dan vooral op woorden die eindigen op oep. Je snapt het vast, de brug van oep naar poep is snel gemaakt. Zo ook vandaag. Alleen kwam in dit liedje geen woord voor dat rijmend de brug kon maken naar poep. En dus bedacht Adri dat het vast wel leuk was om gewoon tijdens het couplet kak te zingen. Ik keek Adri aan, miste een A7 akkoord en zei alleen: "Doe jij eens effe normaal". Adri keek mij aan, miste het A7 akkoord niet en gaf mij een glimlach. Een glimlach die hem op latere leeftijd in de disco succes op gaat leveren. Begrip. Snappen hoe het werkt en niet in hetzelfde rondje rond blijven rennen. Niet iedere keer poep roepen en dan denken dat dit werkt voor jou.

Vandaag las ik dat u sociale media gaat inzetten bij het bestrijden van leerplichtproblemen. Volgens minister Marja van Bijsterveldt moeten ouders nog beter voorgelicht worden om zo hun voorbeeldfunctie voor hun kinderen beter uit te kunnen dragen. Ik zie het helemaal voor me. Jij ook. Vanaf je ligbed op Ibiza even via Kwetter of Vleesboek achterhalen wat de overwerkte leerplichtambtenaar met jouw verlofverzoek gaat doen. Handhaven of negeren. Als de directeur van jouw school al niet voor de weg van de minste weerstand heeft gekozen.

Marja, beste Marja. Lieve Marja van mijn part. Stop met het rondrennen binnen jouw oude paradigma. Als je denkt dat een Twettercampagne helpt bij het terugdringen van luxeverzuim heb je niets geleerd van Adri. Poep vervangen door kak rijmt niet. Het ruimt ook niet op. Glimlach eens naar de mensen die de muziek maken. De directeuren, de leerplichtambtenaren. Ik weet wat dat je oplevert.

Groeten van meester Edwin.

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.