Samen beter voor Kinderen

 
0

Imago-School: Het Speelveld

Het Speelveld van imago-ontwikkeling op scholen, ik had het al even geleden aangekondigd.

In De TussenTijd heb ik wat geoefend met mindmappen. Nadenkend over imago van scholen, schoot mij van alles door het hoofd. Uit al die panelgesprekken die ik voerde de afgelopen 6 jaren. Met ouders, met teamleden, met partners van de school, met leiders en bestuurders van scholen. Altijd op zoek naar de onderstroom, altijd op zoek naar het weetbare, altijd op zoek naar de menselijke maat en altijd op zoek naar de verbindingen tussen dit alles. Een ware chaos van gedachten ontstaat dan elke keer weer, op elke school en altijd weer anders. De mindmap, de gedachtenkaart, doet dan ineens een beroep op mijn andere hersenhelft. En zie daar: verbindingen worden in beelden gemaakt, kleuren en plaatjes geven ruimte voor eigen invulling en fantasie en ik kan het ook nog laten zien aan anderen!

Ik zei het al eerder: "Imago is alles en niks tegelijk". Het is maar een woord. Velen denken bij "imago" aan: PR, website en nieuwsbrief. Ik geef daar een bredere betekenis aan. Imago is voor mij zo ongeveer alles waar "de mensen en kinderen" van een school mee te maken hebben, een heel speelveld. En ja, dat gaat dus ook over de inhoud! En ook over goed onderwijs. Maar ook over de hekpraat aan de rand van het schoolplein. Of over de dynamiek in een team. Of over het gebrek aan leiderschap. En ook over het niveau van professionaliteit van een team. Ja ja, natuurlijk, ook over ouderbetrokkenheid.

Bij panelgesprekken in imagotrajecten gaan wij op zoek naar de onderstromen: "Wat speelt er nou echt tussen mensen in en rond de school?" En wij geven dat terug, vaak in sessies met teams, leiding en ouders tegelijk. Volstrekt subjectief, dat is precies de bedoeling. Waarom? Omdat het Weetbare veel meer betekenis geeft dan het Meetbare. Omdat het niet gaat om wie gelijk krijgt. Omdat het wel gaat om dat waar mensen in en rond de school "warm"  van worden en "warm"  voor lopen. Dan gebeurt er namenlijk pas wat.

Imago, het is niks en toch alles. Het is maar hoe je het bekijkt. Het is maar hoe je het zelf beleefd. En wat je ermee doet. Op dat Speelveld Dat is Imago!

Klik hier voor een grotere afbeelding in PDF van de mindmap: Imago-School - Het Speelveld

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.