Samen beter voor Kinderen

 
0

Droom 2028

Inspire a Generation

Ik was erbij, op de Olympische Spelen in Londen, en wel 5 hele dagen. Dat was altijd mijn droom, daar bij te zijn. Nu, 4 weken later, ben ik nog steeds bevangen. Door de beleving, de inspiratie, de ambitie, de professionaliteit op topniveau in alle facetten, de lach bij iedereen, de kinderen ... "Inspire a Generation", de slogan van Londen 2012, zo waar, zo echt, zo prachtig, tot in al mijn vezels voelbaar geworden.

 

Bij thuiskomst, en nu nog, blijft het maar rondzingen: Wat ga ik doen, hier en nu, om de nieuwe generatie, mijn dochter Lieke van 9 jaar, de kinderen van nu in het basisonderwijs, die inspiratie mee te geven, door te geven? Als een Lopend Vuurtje, zoals dat prachtige symbool van de olympische vlam.

Om maar gewoon heel eerlijk te zijn: Ik ben in verwarring. In verwarring over de ambities in ons onderwijs, over het cynisme bij veranderingen, over de constante stroom aan blogs en opinies over wat NIET goed gaat, over iedereen weet het beter. Soms ook voelt het weer even goed, alsware een aankomende lente in onderwijs. Zoals op het moment dat ik mijn meestgelezen blog schreef: Rokjesdag in Onderwijs.

 

 

Inspiratie

In het Haarlems dagblad van maandag 13 augustus j.l. stond een mooi artikel: Inspiratie voor de nieuwe Generatie. Over de waarde van topsport die uitstijgt boven de prestatie. Over de rolmodellen Marianne, Dorian, Ranomi en Epke. Dus los van die prachtige gouden medaille voor elk van deze "Grote Vier". Wat geven zij door aan onze kinderen, aan de nieuwe generatie? Marianne Vos: Verstandig en helemaal zichzelf. Dorian van Rijsselberghe: Spontaan en cool. Ranomi Kromowidjojo: Naturel en goed gebekt. Epke Zonderland: Bescheiden en toegankelijk. Toch waarachtig prachtige onderwijsdoelstellingen! Alle vier hebben ze uniek talent, dat zo is versterkt dat ze er in het format van Olypische Spelen een gouden medaille mee halen. Maar vooral de verbinding van het talent met ieders eigen persoonlijkheid; dat is zo mooi! En dat geven ze dus door. Die gouwe plak verdwijnt toch in het nachtkasje.

 

 

Ambitie

In NUsport de onvolprezen column van Thijs Zonneveld: Winnen kost Geld. "Met topsport creeeren we helden, met breedtesport een gezonde bevolking; Investeren in sport kost bakken met geld, maar je verdient nog wel meer terug". Goh, lijkt dat nou niet heel veel op ons onderwijs? Mekkeren over geld, misschien wel terecht of misschien ook niet, lees Ton Elias er maar op na. Of deze prachtige blog van Marieke Zwinkels: Gaat onderwijs nou om laten opbloeien of om lekker afzeiken? En wat kunnen we leren van onze olympische helden? Tja, zelfs Ben Tichelaar weet dat dan weer te vertalen (of is het uitnutten?) naar "Managers": Gouden sporttips voor Managers. Ik vrees toch dat Ben "inspiratie" anders laat binnenkomen dan ik doe. Iedereen lift mee op de beleving uit Londen, ook ik. Door een fantastisch teamtraject op een school: Samen Beter voor Talent. Marcel Kesselring blogt er ook mooi over: De Klas van 2028.

 

 

Doorgeven

Ik ben in verwarring. Kan het onderwijs die inspiratie wel doorgeven? Als ambities hebben nog altijd een verderfelijk goed is in onze onderwijscultuur. Als we vooral bezig zijn met het NIET, met bewust werken aan het onbekwame in een zesjescultuur. In plaats van het werken aan het WEL, aan: Bewust werken aan het Bekwame in een cultuur van 8-en en 10-en. Dat is zooo anders dan wat onze olympiers deden en doen. Dat is zooo anders dan de organisatie van OS2012 Londen heeft gedaan, bijvoorbeeld met die 80.000 vrijwilligers. De ambitie van Nederland voor de OS2028 wordt nu al massaal de grond in geboord. Waarom eigenlijk? Zo'n prachtige ambitie. Maar ja: kan niet, wil niet, mag niet ..... roepen "we" dan. Marianne, Epke, Ranomi en Dorian kennen die woorden niet. Die hebben ze geskipt. Omdat ze ergens voor willen gaan.

Ik twijfel. Waar ga ik doorgeven? Wat WIL ik doorgeven? Waar ga ik voor? Wat geeft ons onderwijs eigenlijk door? En dan niet in termen van taal-, lees- en rekenniveau. Wel in termen van Verstandig, Zichzelf, Spontaan, Cool, Goed gebekt, Bescheiden en Toegankelijk. En met de hoogste AMBITIE die er bestaat! Uit twijfel ontstaat vaak iets goeds, iets moois, van binnenuit. Zou het niet prachtig zijn in 2028. De Olymische Spelen in Nederland? Met een unieke verbinding naar onderwijs in Olympische Educatie? Samen Beter voor Talent? Aantoonbaar in beleving? In inspiratie? Voor onze kinderen?

Mooie droom ... en daar begint het wel mee!

 Of droom ik maar wat ...

 

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.