Samen beter voor Kinderen

 
1

Onderwijs Expeditie: Now It’s Our Time

Bron: Het Kind

Door: Petra Smolders

In 2012 bracht Petra Smolders met drie andere onderzoeksters de leefwereld van kinderen tussen 0 en 15 jaar in kaart. Na honderden gesprekken, ingevulde enquêtes, getekende moodboards was er een rapportage met als titel Now It’s Our Time, plus een mooi filmpje. In juni staat er een nieuw onderzoek op het programma, een zogeheten onderwijsexpeditie. In de week van 11 t/m 15 juni 2013 wil zij duizend interviews afnemen met kinderen tussen 6-16 jaar. En ze vraagt hulp voor deze grootse operatie: dertig expeditieleden en vijftien scholen (PO en VO) die een halve dag hun deuren openzetten.

Dit is een video-uitnodiging:

NIOT Teaser from Now It’s Our Time on Vimeo.

In het onderzoek van 2013 staan twee vragen centraal: hoe ervaart het kind zijn onderwijs nu en hoe zou hij/zij het willen ervaren? We gaan een week op expeditie, doen ongeveer 15 scholen aan (basisscholen en eerste klassen middelbaar onderwijs) en onderzoeken op creatieve wijze (met) het kind. De methodes die wij inzetten zijn heel divers, we praten met kinderen, we knutselen met kinderen, we laten ze filmpjes maken en we gebruiken de Groeiwijzer om verdieping te krijgen rondom wat subthema’s.

Now It’s Our Time is de eerste partij in Nederland die op grote schaal de leerlingen zelf vraagt hoe zij het onderwijs nu en in de toekomst zien. Ofwel, de behoeftes van de leerling in kaart brengt en daarmee de leerling centraal zet in de maatschappelijke discussie rondom onderwijs. Alle informatie over de expeditie is te vinden op http://gajemeeopexpeditie.nl  Vorig jaar zijn ongeveer 650 kinderen/jongeren gezien en gesproken. We merkten dat leerkrachten geïnspireerd waren door onze aanpak, met als basis het ‘open gesprek’ met kinderen. Dat gebeurt niet veel op scholen en is juist een prachtig middel om kinderen en leerkrachten aan elkaar te verbinden.

We gaan in teams van drie personen op pad. Dit betekent dat er ruim 30 plekken beschikbaar zijn voor expeditieleden. Mocht jij geïnteresseerd zijn in wat kinderen vinden van onderwijs en zou je het ze zelf wel eens willen vragen? Dan ben je van harte welkom om ons expeditieteam te komen versterken.  Via onze website www.gajemeeopexpeditie.nl kun je, je inschrijven.

Natuurlijk gooien we je niet zomaar ‘voor de leeuwen’. Je gaat goed voorbereid op pad door onze training ‘kinderen en jongeren-onderzoek’ te volgen. Daarbij kom je alles te weten over onze expeditieplannen, leer je creatieve manieren om kinderen en jongeren te benaderen en ga je zelf aan de slag.

Ook onderzoekslocaties waar de kinderen en jongeren zich bevinden, mogen niet ontbreken. Hiervoor zijn wij op zoek naar basisscholen en middelbare scholen (klas 1 en 2) waar wij gedurende een halve dag onderzoek mogen doen. Wil je eerst nog wat meer weten voor je volmondig ‘Ja’ zegt?
Lees dan hier meer informatie!

Help je mee deze onderwijsexpeditie tot een succes te maken? Wij hebben er zin in!

Download hier: Rapport Samen Doen, Samen Zijn

Hier word ik nou vrolijk van!

Geplaatst: 21 02 2013 door: Teus van Zoest
U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.