Samen beter voor Kinderen

 
0

Oranje net Onderwijs

The day after de belangrijkste bijzaak in Nederland.

Oranje verliest van Duitsland op het EK 2012. Ik ben verslaafd, ik geef het toe. Inderdaad, ik volg al 30 jaar alle sporten op televisie, inclusief praatprogramma's. En inderdaad, ik hou er helemaal niet van om naar topsport te kijken met anderen, hossend en schreeuwend in oranje kledij, met drank en chips. Zo keek ik dus gisteren ook lekker alleen.

Op 6 mei j.l. begon de voorbereiding van Oranje. En op de eerste persconferentie van de bondscoach werd mij alles gelijk duidelijk. Bert van Marwijk sprak zich uit: "We bouwen voort op het concept van het WK 2010 en we gaan op zoek naar eenzelfde gevoel". Kijk, toen wist ik het, "we" gaan het niet redden. Vertrouwen op een oud systeem, op oude waarden in nieuwe contexten, op vakkundige spelers 2 jaar later, op inspiratie in andere tijden, na een ander seizoen voor vele topspelers en met nieuwe tegenstanders.

Het lijkt wel onderwijs. Voortborduren op oude systemen: klassikaal onderwijs, schooltijden uit de industriele revolutie, methodegestuurd lesgeven, vooroorlogse lesmaterialen en afhankelijk gemaakte leerkrachten. En dat voortborduren gaat heel langzaam. Vooral als scheidsrechter OCW de ruimtes beperkt. Het onderwijsveld, de spelers (leerkrachten en directeuren), willen steeds sterkers iets anders ("Huntelaar"). Maar ja, dan moet het blijkbaar eerst echt even goed fout gaan. Zoals ook deze week met "ons" Oranje op het EK 2012.

Natuurlijk, in Oranje hebben we nu een topgeneratie voetballers. Toptalenten op een leeftijd die om oogsten vraagt. Die generatie stond er in 2010 nog anders voor. Hongerig, ambitieus en bereid het onzekere hoogste doel na te streven: wereldkampioen! En daar deden ze alles voor. Vol vertrouwen in elkaar en geinspireerd om het eigen talent (vakmanschap) in verbinding te krijgen met het talent van je teamgenoten. En deze collectieve ambitie werd zo mooi begeleid door de bondscoach. Vanuit een concept van gedoseerd aanvallen. Met 2 "controleurs" voor de verdediging en "De Grote Vier" voorin in alle vrijheid. In Zuid-Afrika werkte het, althans qua resultaat (opbrengst gericht werken in onderwijstaal). Geen onbelangrijk detail: Sneijder was in 2010 de beste nummer tien van de wereld en ook minstens 6 andere basisteamspelers hadden een topseizoen achter de rug.

En zie nu, in 2012, het bizarre gebeurt. Onze bondscoach EN onze jongens, tenslotte de vice-wereldkampioenen, kiezen precies de verkeerde "nieuwe" collectieve ambitie voor het EK. Namenlijk de oude bekende; die waarmee we toch, op de teen van Casillas na, wereldkampioen waren geworden. Een topcoach en topspelers die niet durven kiezen in nieuwe tijden. Die hopen dat het nog een keer gaat werken. Helaas, ingegeven door maar 1 ding: ANGST. Angst bij de bondscoach en 1 op 1 omarmd door de spelers. Bang als ze zijn dat een nieuw spelconcept consequenties zou kunnen hebben voor henzelf. Duitsland kwam tot een inzicht in 2006. Na 6 jaar zijn ze nu "bij de tijd" en klaar voor mooi winnen en oogsten. Want is mooi is goed. En goed is niet altijd mooi (WK 2010). Het spelconcept van Oranje is zwaar gedateerd, niet avontuurlijk genoeg, niet mooi genoeg en dus niet goed genoeg. Doorborduren op het oude lukt niet meer, hoe goed de spelers en de coach dat ook proberen.

Het is net onderwijs. Voortborduren op bestaande systemen: CITO, inspectie, opbrengst gericht werken, passend onderwijs, excellente scholen, etc.. Het gaat niet gebeuren. Totdat de spelers uit het veld, leerkrachten en directeuren van scholen de ruimte krijgen of pakken. Ruimte om hun vak echt uit te oefenen. Lokaal, in hun eigen school en in verbindingen met hun eigen vaktalenten om hen heen (kinderen, collega's en ouders). Die ruimte moet er komen! Welke "bondscoach van het onderwijs" durft dat aan?

Zondag speelt Oranje weer, voor de laatste keer, echt waar, het is niet anders. Hopen tegen beter weten in werkt niet. Al hoop ik toch mee. Dat krijg je als verslaafde.

Elke dag speelt Onderwijs weer, voor altijd, echt waar, het kan anders! Hopen tegen beter weten in werkt wel. Ik hoop mee. Dat krijg je als je goed kijkt in het onderwijsveld .... en bewust kiest op 12 september!

 

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.