Samen beter voor Kinderen

 
0

Ouders weten wel beter

In de Volkskrant staat vandaag over de onderwijsinspectie:

Woordvoerder Jan-Willem Swane van de Onderwijsinspectie stelt dat rapporten van zijn organisatie 'primair bedoeld zijn voor schoolbesturen en de politiek. Aan onze conclusies hangen consequenties voor scholen.'
Hij benadrukt dat de Onderwijsinspectie probeert die informatie 'zo ouder-vriendelijk' te maken. 'Toezichtrapporten zijn zeer theoretisch, wij vellen geen oordeel over zaken die ouders juist belangrijk vinden, zoals de sfeer. Maar sinds anderhalf jaar maken wij ook rapporten die makkelijk te begrijpen zijn'

In Trouw stond gisteren over de onderwijsinspectie:

"We zijn gebonden aan wat bestuurlijk en juridisch kan", zegt een woordvoerder van de inspectie. "Zeker als het gaat om het openbaar maken van gegevens die net iets verder gaan dan wat je objectief kunt meten, moeten we voortdurend de strijd aangaan met scholen. Dat gaat stap voor stap." 

 

In de Volkskrant staat vandaag over ouders en schoolkeuze:

"Ouders kijken nauwelijks naar inspectierapporten bij de schoolkeuze voor hun kind. Ze letten vooral op de afstand tussen hun huis en de school, op de sfeer en of er vriendjes of vriendinnen van hun kind op zitten. Die informatie baseren ze op schoolbezoek, op de website van de school, op persoonlijk contact met het personeel en op gesprekken met andere ouders."

In Trouw stond gisteren over ouders en schoolkeuze:

"Als je wilt dat ouders een bewuste keuze maken voor een school, dan moet je dat wel mogelijk maken met toegankelijke informatie", zegt Bekkers. "Op dat punt valt er nog een wereld te winnen. Daarmee bevorder je ook de betrokkenheid van ouders bij de school van hun kind, waarvoor minister Van Bijsterveldt zo pleit."

Ouders weten dus wel beter. Het gaat vooral om betrokkenheid dichtbij, vertrouwen in vakmensen, verbinding met andere ouders, om de menselijke maat, om sfeer en veiligheid voor hun kinderen. Hoezo consequenties, geld, systeem, normen, eisen en rapporten? Gapend gat tussen Inspectie en de werkelijkheid in het Hier en Nu. 

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.