Samen beter voor Kinderen

 
4

Rokjesdag in Onderwijs?

Uiteraard, ik ga daar niet over, rokjesdag. Alleen wijlen Martin Bril ging daarover. En vandaag, de eerste mooie lentedag in 2012, lijkt het wel of velen (vooral mannen) zich geroepen voelen die erfenis van Martin te willen overnemen. Voor mij gaat "rokjesdag" over verlangen, lachen, bewegen, toekomst, positiviteit en zin in de dag, in het hier en nu. Ik heb zo maar het gevoel dat de onderstroom in onderwijsland steeds sterker wordt. Een onderstroom in het gevoel van rokjesdag. Omdat staken niet helpt en je er al helemaal niet de juiste energie van krijgt. Zelfs niet met 50.000 hossende juffen en meesters in de Arena. Omdat leerkrachten ont-hand zijn in hun eigen vakmanschap, in de vrijheid om te experimenteren. Omdat energie, ruimte en vernieuwing ontstaat in de praktijk. Voor mij is vandaag Rokjesdag voor het onderwijs. Alleen al omdat ik in de afgelopen week dat gevoel van verlangen, doen, ideeen, creatie, lachen en toekomst voor het onderwijs heb gevoeld, ontmoet en mee (samen) heb gemaakt:

Groen Cement:

Alle CO2 meters in klaslokalen ten spijt. Al het gepuf en gesteun over ruimtegebruik in scholen ten spijt. Alle worstelingen en strubbelingen tussen onderwijs en opvang ten spijt. Groen Cement laat in dit filmpje zien dat we ook gewoon naar buiten kunnen met z'n allen. Om te spelen, om te leren en zeker ook om het vakmanschap van de leerkracht in te zetten. Van Binnen naar Buiten. Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. De rekenlessen kunnen heel goed buiten worden gedaan. Leerkrachten zijn prima in staat om de dure rekenmethode "om te bouwen" naar leerresultaten door het verzamelen en rekenen met kastanjes buiten. Toch? Professionals van basisscholen, opvang en BSO kunnen dit vakmanschap heel makkelijk versterken. Zie hier bijvoorbeeld een korte praktische opleiding BuitenCoach van De KinderCaravan.

My Machine:

Kinderen uit het basisonderwijs bedenken een 'machine' (een IDEE) die dan verder wordt uitgewerkt door hogeschoolstudenten (een ONTWERP) om tenslotte te worden gerealiseerd door leerlingen uit het technisch onderwijs (een MACHINE). Dit prachtige vlaamse initiatief zou prachtig "passen" in Nederland. Verbinding tussen kinderen, scholieren en studenten. Verbinding tussen lager en hoger onderwijs. Verbinding tussen droom en realiteit, tussen bedenken en realiseren. In dit filmpje een voorbeeld en op My Machine de informatie.

Edushock Experience:

Op 7 maart 2012 vond de Edushock Experience plaats in de voormalige Vasim fabriek in Nijmegen. Alles bleek anders op het eerste Edushock onderwijscongres in Nederland, op initiatief van Harriet Kollen (@bloei op twitter) en anderen. Geen gelikte congreszaal voor deze voorlopers in onderwijsland. Geen workshops over klassenmanagement, het digitale schoolbord of lesmethodes door de traditionele onderwijsadviesbureaus of -experts. Een onconventioneel event voor onderwijsvernieuwers, onderwijzigers (leerkrachten, studenten, ouders, beleidmakers), onderwijsgekken en iedereen die onderwijs een warm hart toedraagt. Lees hier mijn TopTweets Edushock. Of lees het verslag Woodstock van het Onderwijs van Ronald Heidanus met veel links. Of lees feedforward Het Andere Gelijk van Tjeu Seeverens. Of zie hier De Kracht van de Verbeelding door Guido Crolla.

De Groene Zwerm:

Afgelopen dinsdag mocht ik een avond begeleiden voor een kindcentrum in Uithoorn dat er nog niet is. Lees advies Zicht op Groen. Meer dan 70 mensen co-creeeren nieuwe samenwerking die pas in 2015 haar " gebouwelijke jas krijgt". Dus nu al inhoudelijk samenwerken voordat de eerste steen op papier staat, laat staan gemetseld is. Met maar 1 Durf te Vragen: Wat gaan we SAMEN BETER doen VOOR onze KINDEREN? Ouders, professionals, leiders, kinderen en gemeente in een Ideeen Generator. Vol vertrouwen, vakmanschap, Verbinding en inspiratie. Dat komt helemaal goed daar in Uithoorn, voor kinderen, ouders en voor de professionals van de wijk Thamerdal. De Groene Zwerm is gestart!

Zo maar een paar voorbeelden uit de afgelopen dagen, vanuit mijn beleving. Positief? Ja, inderdaad! Maar dat is dan ook het echte rokjesdag-in-onderwijs-gevoel, toch? Fijne dag vandaag nog. Ik ga maar eens buiten kijken.

 

Benieuwd hoe het een jaar na dato ervoor staat ..

Geplaatst: 21 02 2013 door: Teus van Zoest

Binnenkort maar eens opnieuw Bloggen ... grin

Geplaatst: 21 02 2013 door: Teus van Zoest

Bijna lente 2013, bijna opnieuw Rokjesdag. Geldt dat ook nog steeds voor het onderwijs?

Geplaatst: 21 02 2013 door: Teus van Zoest

Dank je Pieter!

Geplaatst: 21 02 2013 door: Teus van Zoest
U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.