Samen beter voor Kinderen

 
0

Schandalig schoolpleingedrag

In een ver en grijs verleden kreeg ik op het schoolplein van de Sint Bavoschool ruzie met Edwin S. Zomaar, uit het niets, ongecontroleerde woede. Ik herken dat in mijn oudste zoon. Die kan ook zo nu en dan prachtig mooi boos worden. Om niets en dus duurt het ook nooit lang. Vaak zit er een voorgeschiedenis aan vast. Zo ook bij Edwin S. Edwin S treiterde Dickie van E het bloed onder zijn nagels vandaan. Vandaag de dag krijg je dan een handelingsplan voor gedrag. Toen niet. Temeer omdat de treierijen onderhuids en onzichtbaar werden geperfectioneerd. Ook ik liet mij gelden, tot het moment kwam dat ik dacht:

" En nu ben ik er helemaal klaar mee." 

Mijn opvoeding, alle wijze lessen, de pedagogische interventies van meester Hans ten spijt; ik sloeg hem gewoon op zijn muil. En hij mij. Meester Schornagel kwam aangelopen, greep ons beiden ferm in de kraag en tien tellen later stonde we huilend voor de deur van het kantoor van de hoofdmeester.

De geperfectioneerde treiterijen herken ik in het gedrag van Ton Elias. De woordvoerder onderwijs van de VVD had ooit een communicatiebedrijf; Elias communicatie. Nadat zijn journalistieke loopbaan smoorde in het ene conflcit na het andere gooide hij het ove de communicatieve boeg. Hij weet hoe je moet communiceren. Toch?

Zoals bekend polariseert de woordvoerder graag en vaak ook goed. Je moet er van houden, zoals de PVV dat doet, maar ere wie ere toekomt. Hij verstaat het vak om van een drol een taartje te maken. En andersom. Ik zie hem genieten als het onderwijsveld door een van zijn treiterende uitspraken, in communicatietaal heet dat vast provocatief prikkelen, massaal met de pootjes de lucht in gaat. Of gaat grommen. Dan weet hij dat hij weer een zere plek heeft geraakt.

Hoe de heer Elias zelf over taalgebruik denkt is niet moeilijk te raden. Google helpt. Hier het resultaat

Hoe de heer Elias over het taalgebruik van een vakbondsmeneer denkt weten we nu ook.

"VVD-Kamerlid Ton Elias reageerde geschokt. Hij eist dat de woorden worden teruggenomen en de AOb excuses aanbiedt. Als dat niet gebeurt, beschouwt Elias de AOb niet langer als een gesprekspartner."

De polarisatie tussen het veld en de samenleving was al langer gaande, de polarisatie tussen de partijen op het veld begint nu ook steeds groteskere vormen aan te nemen. De communicator pur sang wil de vakbonden muilkorven, de vakbond spreekt vanuit oncontroleerbare woede. Welk kind hier mee gebaat is, ik heb geen idee. Goed dat Elias en de AOB het onderwijs verbaal op de muil hebben geslagen, het wachten is nu op de meester of juf die beiden in de kraag vat en bij het hoofd der school op het matje afleveren. 

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.