Samen beter voor Kinderen

 
2

De Nieuwe School?

Het nieuws stond er BOL van de afgelopen dagen: De opening van de 7 so called " Steve Jobs Scholen". Ik volg de initiatieven hierover met meer dan normale belangstelling. Al was het maar omdat ik een keer mocht participeren in 2 bijeenkomsten bij de start van het traject dat de Stichting Onderwijs voor een Nieuwe Tijd een jaar geleden is ingegaan. Of nog sterker, al was het maar omdat ik OOK vind dat het Onderwijs van Deze Tijd niet meer van deze tijd is maar van Gisteren.

Ik volg natuurlijk ook de mediaberichten. Want dan wordt het spannend. De massa, het volk, de ouders, de Minister en allerlei andere so called "betrokkenen" bij het (basis)onderwijs gaan er dan wat van vinden. Interessant wat er dan gebeurt.

De SP stelt kamervragen; de Minister antwoordt: zie hier de brief daarover! Het wantrouwen des SP spat er van af; gelukkig reageert de Minister rustig en professioneel. Wantrouwen in vernieuwing, in onderwijs, in vakmensen en .... in de iPad.

Want dat valt dan ook zo op in die onvolprezen media: Heel veel berichten koppen over "iPad scholen". Zie hier bijvoorbeeld op Nu.nl een uitstekend bericht met zicht op de inhoud, maar met een verkeerde titel: iPad-scholen openen deuren. Nadat ik daar een tweet aan wijdde, kreeg ik reacties hierop via Twitter: "iPad school is individueler en Steve Jobs School suggereert verheerlijking" (niets dan lof over de dode in dezen!). Maar ook een tweet: "Misschien zou Tabletschool beter zijn?" Ik tweette maar terug: Misschien wel "De Nieuwe School"? Of lijkt dat weer teveel op Het (oude) Nieuwe Leren?

Kijk, dat gebeurt er dus. Meningen, opvattingen, ideeen, reacties. En alles loopt door elkaar, rijp en groen. Over het middel (de iPad), het risico (stiekum gamen), de vorm (thuis leren mag niet van de wet), de kwaliteit (inspectie ziet extra streng toe) of de ervaringen (het Nieuwe leren is toch ook al mislukt?) Zoals wel vaker bericht het Jeugdjournaal weer als de beste: klik hier

Het valt mij op dat er zo weinig over Het Grote Waarom wordt gemeld ... door die onvolprezen media. Waarom is het initiatief van de Stichting O4NT - Onderwijs voor een Nieuwe Tijd - nou zo belangrijk? Waarvoor doen zij/wij zoiets?

O4NT doet een prachtige Belofte aan Het Kind:

Beloften aan het kind

 • We beloven goed naar je te luisteren als jij zegt wat je wil leren.
 • We zullen je helpen goede vragen te stellen, zodat je zelf kunt bepalen wat je wilt leren.
 • We zullen je helpen om nog beter te worden in datgene waar je al goed in bent.
 • We zullen je steeds uitdagen om ook moeilijkere dingen te proberen en nieuwe dingen te leren.
 • We beloven je dat jij zelf mag kiezen wat en wanneer je iets gaat doen; soms helpen we je een beetje op weg.
 • We zullen je helpen bij het omgaan met anderen.
 • We zullen je leren hoe je goed kunt samenwerken met anderen.
 • We beloven goed te kijken hoe jij het beste leert.
 • We zullen je altijd helpen, zodat jij weet wat jij kunt.
 • We beloven techniek van nu te gebruiken, om je voor te bereiden op de wereld van morgen.
 • We zullen je leren om je fantasie te gebruiken om dingen te kunnen maken.
 • We zullen er alles aan doen om te zorgen dat je niet gepest wordt (dat betekent natuurlijk ook dat jij ook geen anderen moet pesten).
 • We beloven je dat je goed voorbereid bent op je volgende school als je van school afkomt.
 • We beloven je dat je dingen leert die je ook in je verdere leven goed kunt gebruiken.
 • We beloven dat je later met veel plezier zal terugkijken op de tijd die je bij ons hebt doorgebracht.

Dat is mooi. Dat zou bij elke basisschool passen, toch? Kijk en dit gaat helemaal niet over Het Middel, Het Risico, De Vorm, De Kwaliteit of De Ervaring. Dit gaat over Het Kind, over Het Onderwijs, over De School, over Morgen, over Ons, De Grote Mensen die ervoor (kunnen) gaan zorgen. Mijn dochter van 10 jaar adviseert mij nog regelmatig: Van proberen kan je leren! Ik zeg nu: van Proberen gaan we Leren. Niet zo maar iets proberen, dit is for real, met een Waarom, met Beloften aan Het Kind, gefundeerd, gedurft en met visie en met passie. Volgen, mee-doen mee-maken en Samen Beter voor Kinderen! Voor mijn kinderen en die van u, toch? Daarom ben ik supporter van O4NT.

 

 

Mooie toevoeging Baudy!

Geplaatst: 26 08 2013 door: Teus van Zoest

Wat ik vooral belangrijk vind, is dat er nieuwe Onderwijs initiatieven kunnen blijven ontstaan in Nederland. Het staat in de wet dat er onderwijsvrijheid is, laten we daar vooral gebruik van blijven maken.

Zelf ben ik al 10 jaar betrokken bij Democratisch Onderwijs. Onderwijs dat uitgaat van Gelijkwaardigheid, waar kinderen op jonge leeftijd al Verantwoordelijkheid mogen dragen, waardoor voor iedereen, jong en oud(er) Vrijheid ontstaat.

Onderwijs waar kinderen zelf hun leerroute vorm mogen geven en het vertrouwen krijgen dat ze weten wat ze nodig hebben.
Hierbij maken ze deel uit van de schoolgemeenschap, het gaat dus heel duidelijk om het individu in de groep.
Geweldig concept en intussen weten we dat het werkt. En goed ook!

Ik ben heel benieuwd naar de scholen van O4NT. Laten we ajb ook dit initiatief een positieve kans geven.

Hartelijke groet,
Baudy Wiechers
www.infini.nu

Geplaatst: 25 08 2013 door: Baudy Wiechers
U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.