Samen beter voor Kinderen

 
3

Wat Werkt Wel Gabriella

In Brazilië wilde "ze" niet met picto's werken. Dan zou Gabriëlla nooit meer leren praten. In Nederland gingen "ze" met picto's en een iPad aan de slag. Nu kan zij zich uiten en is heel gelukkig. Haar ouders en haar SO school leren nu elke dag van haar.

Het verhaal van Gabriella vertelde haar vader Ben ons op de Zwermsessie PassenderWijs. Een verhaal over passie, verbinding, vakmanschap en vertrouwen. Tussen kind, ouders en school. Maar ook een verhaal over " zo kan het ook" of " Wat Werkt Wel (WWW) in passend onderwijs. Zie hier de filmimpressie van de zwermsessie WatWerktWel PassenderWijs en een snapshot van het verhaal Gabriella.

Gabriella is geboren in Nederland maar heeft tot haar 14e in Brazilie gewoond. Gabriella " heeft" klassiek autisme en kan vrijwel niet praten. In Brazilie is ook zoiets als speciaal onderwijs, maar dan anders. Vader Ben Dijkstra vertelde bijvoorbeeld dat het adagium daar is: Leer Gabrielle geen routines aan want dan leert ze nooit meer praten. Daarom bracht Ben haar elke ochtend via een andere route naar school. Maar ook het gebruik van pictogrammen (zoals in Nederland) was in Brazilie daarom "not done". Gabriella werd steeds ongelukkiger, om het maar zacht uit te drukken. Na 11 jaar Brazilie besloot de famlie alles achter te laten en (terug) naar Nederland te gaan. "Want daar was alles beter". En inderdaad. Gabriella kwam op de Dr Van Voorthuijsenschool in Haarlem terecht. Daar was aaanvankelijk het bericht dat Gabriella " te zwaar" was voor deze SO school. Toch wilde het team Gabriella een kans geven. En toen gebeurde het. In de 2 jaar die volgde leefde Gabriella helemaal op. Vader Ben: "Gabriella communiceerde met de wereld. Wij hebben nu echt contact met haar. Waarom hebben wij dat 11 jaar zo laten doormodderen, terwijl hier in 2 jaar alles omdraait?" De picto's waren een doorslaand succes. Vader Ben zag het filmpje van Carly  en kocht een iPad. Zocht app's op het WWW en zette daar alle picto's van school en zelf gemaakte foto's van de huiselijke routines (boodschappen doen, wandelen, zwemmen, etc.) in. Gabriella loopt nu de hele dag met de iPad rond, ook op school. En .... ze is nu heel gelukkig!

Directeur Reinier Bos van de Dr Van Voortuijsenschool zei vervolgens: "Ben, jij hebt die picto's van ons geleend. Mogen wij nu jouw app's lenen?" Reinier kocht een iPad voor de school. Het team is er nu mee aan de slag. En meer kinderen gaan het nu, samen met de leerkrachten, gebruiken. Natuurlijk alleen daar Waar het Wel Werkt. Zo kan het dus ook! Echte aandacht, passie bij ouders en schoolteam, verbinding in creativiteit en betrokkenheid. En guess what? Het kost bijna niets! En er wordt gespeeld "tussen" de regels van het systeem. Kijk, dat is nou kunst!

Beste Ricardo,
Het verhaal van Gabriëlla en Ben motiveert ons om door te gaan met waar we goed in zijn en verder te gaan met nieuwe mogelijkheden die bijvoorbeeld de iPad te bieden heeft. Daar zijn we met Gabriëlla mee gestart, maar we gaan ermee verder met andere leerlingen van onze school. We genieten ervan om bij Gabriëlla te zien dat ze ons snapt en ziet dat wij haar begrijpen. Communiceren lukt heel behoorlijk en we gaan er absoluut mee verder! Wij als school zijn er trots op dat Gabriëlla bij ons is. We leren ook van haar en van haar ouders. De verbinding tussen thuis en school, die doet ertoe voor ons. Dat is het echte leren! Dank voor je fijne reactie.

Reinier Bos

Geplaatst: 23 11 2011 door: R. Bos

Hallo Ricardo!
Ik ben er stil van. Wat een mooie reactie van je! Dat geeft mij zoveel energie om door te gaan met werken aan Samen Beter voor Kinderen! Dank je wel.

Geplaatst: 23 11 2011 door: Teus van Zoest

Hallo Nederland! Geweldig om Gabi zo te zien. Ik heb Gabi 3 jaar geleden gedurende 6 maanden in Rio ontmoet. Gabi’s vader Ben (mijn jongere broer), samen met zijn echtgenote en dochter hadden het erg moeilijk om Gabi te begrijpen. Dit met alle gevolgen vandien die maar al te bekend zijn met families van autistisch kinderen. Gabi´s dagelijkse aanvallen wanneer ze probeerde te communiceren zijn niet in woorden te beschrijven. Maar mijn broer Ben en echtgenote Leticia zijn doorzetters en hebben heel dapper alles opgegeven in Brazilie en zijn opnieuw begonnen in Nederland samen met oudere dochter Julia. Ben heeft nooit opgegeven om zijn droom waar te maken om met zijn dochter Gabi te kunnen communiceren en dit zijn de eerste resultaten. Ik wil graag iedereen bedanken die in mijn broer en schoonzus hebben geloofd. Benny dit is pas het begin! Heel blij (en stiekem erg emotioneel) las ik de blog van Teus va Zoest. Iedereen die Gabi kende zou niet zonder tranen deze blog kunnen lezen. Directeur Reinier Bos van de Dr. Van Voortuijsenschool en geheel team van verzorgers: Bedankt! Ik ben trots op jullie!!! DIT IS GEWELDIG!!

Groetjes van uit Joao Pessoa, Noord Oost Brazilie.

Ricardo Dijkstra

Geplaatst: 23 11 2011 door: Ricardo
U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.